Wat is een verplicht eigen risico, vrijwillig eigen risico en eigen bijdrage?

Goed verzekeren doen we samen. In ieder geval wel bij het Kruiswerk Zorgcollectief. Wij informeren en adviseren je het gehele jaar door. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij aan het eind van het jaar een zorgverzekering afsluit die past bij jouw situatie. Want wat houdt een verplicht en vrijwillig eigen risico in en wat is een eigen bijdrage? In dit artikel lees je alles over deze drie begrippen.  

Het verplicht eigen risico

Een verplicht eigen risico is het bedrag dat je moet betalen wanneer je zorg krijgt uit de basisverzekering. Dit geldt onder meer wanneer je naar het ziekenhuis gaat of een medicijn krijgt. Het eigen risico is niet altijd van toepassing. Wanneer iemand jonger is dan 18 jaar is deze vrijgesteld van het eigen risico. Daarnaast is ook de huisartsenzorg, wijkverpleging en verloskundige zorg vrijgesteld van het eigen risico.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ook in 2022 is het verplichte eigen risico € 385,-. Wanneer je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bent geweest voor medische specialistische zorg, zal het ziekenhuis een rekening sturen naar jouw zorgverzekering. De zorgverzekeraar kijkt vervolgens hoeveel eigen risico je nog open hebt staan. Zij verrekenen vervolgens dat gedeelte van de rekening met het openstaande bedrag van het eigen risico.

In sommige situaties kan het eigen risico ook wel voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je naar de huisarts gaat en er moet bloed onderzocht worden. De kosten van de huisarts zijn vrijgesteld van het eigen risico, maar het bloed moet onderzocht worden in het laboratorium in het ziekenhuis. Deze kosten worden wel weer ten laste gebracht van jouw eigen risico.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico kun je ook een vrijwillig eigen risico afnemen. Dit is een bedrag tot € 500,-. Wanneer je een vrijwillig eigen risico hebt van € 500,- dan betaal je minder premie voor jouw basisverzekering. Wanneer je vervolgens zorg krijgt uit de basisverzekering en het verplicht eigen risico is opgebruikt, dan zal daarna het vrijwillig eigen risico berekend worden.

Eigen bijdrage

Op sommige zorg uit de basisverzekering is een eigen bijdrage van toepassing. Dit geldt o.a. voor wanneer je een hoortoestel aanschaft, een gebitsprothese, orthopedische schoenen en bij medicijnen kan dit van toepassing zijn.

Advies van Willem

“Wanneer je nu al zorg ontvangt of wanneer de kans groot is dat je zorg gaat ontvangen, dan is het niet aan te raden om een vrijwillig eigen risico te nemen”, vertelt Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen. “Wanneer je al zeker weet dat je in het nieuwe jaar je eigen risico gaat verbruiken, dan kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om dit bedrag in 10 termijnen te betalen. Zo voorkom je dat je in één keer een grote rekening krijgt”.

Bekijk hier de complete video:

 

 

Wil je nog meer weten over jouw zorgverzekering? Bekijk alle informatieve video’s van Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen op www.kruiswerkzorgcollectief.nl/video. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Informatie
Willem Veenendaal

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Chronische fysiotherapie

Lees verder »