Zit-u-nog-wel-goed-bij-uw-huidige-zorgverzekering
Zit-u-nog-wel-goed-bij-uw-huidige-zorgverzekering

Loont het nog om collectief verzekerd te zijn?

Het onderwerp collectieve zorgverzekeringen is de laatste paar dagen veel in het nieuws. Via een collectieve zorgverzekering mag vanaf nu namelijk niet meer dan 5% korting op de basisverzekering gegeven worden. Wat is er nu precies aan de hand? En is het nog wel voordelig om je collectief te verzekeren?

Sinds 2008 bestaan er collectieve zorgverzekeringen. Ze zijn opgericht met als doel de belangen van een groep te behartigen die een specifieke zorgbehoefte heeft. Door het creëren van een collectief, kunnen de kosten van zorginkoop verlaagd worden, zodat er een korting op de premie van de zorgverzekering gerealiseerd wordt.

Kortingen zijn aangepast

De overheid heeft geoordeeld dat de korting in 2020 maximaal 5% mag zijn. Dit was voorheen 10%. Daarbij heeft de overheid zorgverzekeraars opgedragen om kritisch naar de aard van het collectief te kijken. Draagt het collectief daadwerkelijk bij aan het verlagen van de zorgkosten? Hiermee geeft zij een duidelijk signaal af naar de zorgverzekeraars.

Dus ik ben komend jaar duurder uit?

Het loont nog steeds om kritisch te blijven kijken naar jouw (collectieve)zorgverzekering. Vooral voor twee groepen geldt dit in het bijzonder:

  1. Degene die het afgelopen jaar meer dan 5% collectiviteitskorting op de basisverzekering kreeg;
    Deze korting wordt sowieso verlaagd. Met het verlagen van deze korting kan het maar zo zijn dat je bij een andere zorgverzekeraar of via een ander collectief veel goedkoper uit bent. Daarnaast is het vooral slim om naar de totaalpremie te kijken. Vaak krijg je dan via een collectief ook korting op de aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar het maandbedrag voor de totale verzekering: basis en aanvullend.
  2. Degene die nog nooit collectiviteitskorting heeft ontvangen;
    Dan is het absoluut aan te raden te kijken naar een collectieve zorgverzekering voor 2020. Een collectief maakt afspraken met een zorgverzekeraar, zodat je wellicht extra en ruimere vergoedingen krijgt voor (preventieve) behandelingen die daadwerkelijk bijdragen aan je gezondheid.

 

Wat kun je nu het beste doen?

  • Kijk kritisch naar de huidige (collectieve) zorgverzekering, ook wanneer je via de werkgever verzekerd bent.
  • Verlaging van de zorgpremie hoeft niet voordelig te zijn, omdat de korting ook verlaagd wordt.
  • Kies een collectieve zorgverzekering die je ook werkelijk ondersteunt in jouw zorgbehoefte en afspraken heeft gemaakt over ruimere vergoedingen.
  • Kijk vooral naar de totale maandpremie.

Deel dit bericht

Informatie
Willem Veenendaal

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Chronische fysiotherapie

Lees verder »