Photo series of a young mother with a child doing different chores at home. Shot in Berlin.
Photo series of a young mother with a child doing different chores at home. Shot in Berlin.

Hoe worden tandartskosten vergoed?

In tegenstelling tot de basisverzekering is het hebben van een tandartsverzekering niet verplicht. Omdat de tandartsverzekering niet onder de zorgverzekeringswet valt, is de zorgverzekeraar vrij om de inhoud en voorwaarden van de tandartsverzekering te bepalen. Veelal wordt een medische selectie toegepast op de meest uitgebreide dekking van de tandartsverzekering. Op het moment dat je hoge kosten gaat maken bij de tandarts zoals kronen, bruggen of eventueel een beugel, dan kan het zo zijn dat je niet in aanmerking komt voor een dekking of dat een bepaalde wachttijd wordt gehanteerd.

Inhoud tandartsverzekering

Binnen een tandartsverzekering verzeker je meestal een bedrag aan kosten die bij de tandarts vergoed worden. Naast een periodieke controle geldt er meestal een eigen bijdrage op de kosten die je bij de tandarts maakt. Veel zorgverzekeraars hanteren binnen de tandartsverzekering dat je een maximumaantal minuten naar de mondhygiënist mag. Meestal is dit 60 minuten. Daarboven worden de kosten niet meer vergoed vanuit het tandartspakket.

Trekken van verstandskiezen

Het trekken van verstandskiezen wordt vaak uitgevoerd door de kaakchirurg in het ziekenhuis. Wanneer het om een eenvoudige extractie gaat worden deze kosten ten laste van jouw tandartsverzekering in rekening gebracht. Wanneer het om een lastige extractie gaat worden deze kosten uit de basisverzekering vergoed ten laste van jouw eigen risico.

Gebitsprothese

Een gedeeltelijke gebitsprothese (dit is wanneer je enkele tanden mist in de bovenkaak of onderkaak) wordt vergoed vanuit jouw tandartsverzekering. Een volledige gebitsprothese (dit is wanneer er geen tanden meer in de onder- of in de bovenkaak zitten) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een volledige gebitsprothese geldt een eigen bijdrage. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze eigen bijdrage uit een aanvullende verzekering of een speciale dekking voor gebitsprotheses.

Advies van Willem

“Kijk kritisch naar welk bedrag je verzekert aan tandartskosten. Overleg eventueel met jouw tandarts welke kosten hij denkt te gaan maken en pas hier tijdig je dekking op aan. Wanneer je een volledige gebitsprothese hebt, of gaat krijgen, is het hebben van een tandartsverzekering overbodig. Verzeker indien mogelijk de kosten van je eigen bijdrage mee via jouw aanvullende verzekering.”

Bekijk hier de video:

 

 

Wil je nog meer weten over jouw zorgverzekering? Bekijk alle informatieve video’s van Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen op www.kruiswerkzorgcollectief.nl/video. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Informatie
Willem Veenendaal

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Chronische fysiotherapie

Lees verder »