Senior man taking prescription medicine at home
Senior man taking prescription medicine at home

Hoe worden medicijnen vergoed?

Grote kans dat je dit een keer hebt meegemaakt: je komt bij de apotheek en je krijgt een ander medicijn mee. Of dat je een rekening krijgt van jouw zorgverzekeraar waar kosten op staan die je niet helemaal kan plaatsen. Hoe zit dat nou met de vergoeding van medicijnen?

Verkeerde middel?

Wanneer je bij jouw huisarts bent geweest of bij een arts in het ziekenhuis en je hebt klachten, dan kan het zo zijn dat de arts een middel voorschrijft. De arts schrijft in dat geval niet een specifiek merk voor, maar een werkzame stof. In dat geval krijgt de apotheek vaak een digitale brief dat zij medicijnen voor je klaar moeten maken. De apotheker kijkt vervolgens in zijn systeem welke werkzame stof er voorgeschreven is, welke medicijnen je momenteel al krijgt en wat het preferente middel is van de zorgverzekeraar. Een preferent middel is een medicijn dat de zorgverzekeraar groot inkoopt bij farmaceuten om zo ook de zorgkosten laag te houden.

Het kan dus zo zijn dat wanneer je bij de apotheek komt, je een ander middel meekrijgt. Dit betekent dan dat de zorgverzekeraar een ander middel groots heeft kunnen inkopen. Het middel dat je dan meekrijgt heeft dezelfde werkzame stof in zich. Het kan alleen zo zijn dat er gebruik wordt gemaakt van andere hulpstoffen.

Allergische reactie?

Wanneer je bij de apotheek een ander middel meekrijgt wordt van je verwacht dat je dat middel ook gaat gebruiken. In sommige situaties kan het zo zijn dat je een allergische reactie krijgt op het middel. Wanneer dat het geval is kun je teruggaan naar de arts die de pillen heeft voorgeschreven. Op basis van medische noodzaak kun je dan een ander medicijn aanvragen.

Vergoeding medicijnen

De meeste medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, met uitzondering van bijvoorbeeld paracetamol of een neusspray. Wanneer je dan een middel vergoed krijgt vanuit de basisverzekering wordt het veelal verrekent met je eigen risico. In sommige situaties kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor medicijnen. Dat heeft er mee te maken dat het middel duurder is als dat wettelijk bepaald is dat het mag kosten.

Terhandstellingskosten

Je ziet vaak dat de kosten van medicijnen terugkomen op de rekening van het eigen risico. Daar zie je ook de kosten van de terhandstelling staan. Maar wat zijn dat? Dit zijn de kosten die de apotheek rekent voor de uitgifte van medicijnen. Dat wil dus zeggen het invoeren van het medicijn in de computer, het uitgeven van de medicijnen en de personeelskosten. Die kosten worden apart in rekening gebracht.

Bekijk de video hier:

 

Wil je nog meer weten over jouw zorgverzekering? Bekijk alle informatieve video’s van Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen op www.kruiswerkzorgcollectief.nl/video. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Informatie
Willem Veenendaal

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Chronische fysiotherapie

Lees verder »