Close-up hand choose Health care and medical symbols on wooden blocks toy stacked in Pyramid shape for health insurance concepts.
Close-up hand choose Health care and medical symbols on wooden blocks toy stacked in Pyramid shape for health insurance concepts.

Hoe is de basiszorg in Nederland geregeld?

Sluit je in Nederland een zorgverzekering af? Dan heb je te maken met twee dingen. Aan de ene kant heb je de basisverzekering en aan de andere kant heb je ook te maken met een aanvullende en tandartsverzekering. Het is verplicht in Nederland om een basisverzekering te hebben. Er zijn enkele uitzonderingen waaronder meer vanuit geloofsovertuiging of wanneer je inkomsten genereert vanuit het buitenland. Het hebben van een aanvullende en tandartsverzekering is niet verplicht.

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid

De basisverzekering is vastgelegd in de zorgverzekeringswet. De zorgverzekeraar is degene die die wet uitvoert. Dit doen zij door het inkopen van zorg bij grote partijen als het ziekenhuis, een GGZ-instelling of het inkopen van medicijnen.

Binnen de zorgverzekeringswet is bepaald dat iedereen onder dezelfde voorwaarden wordt geaccepteerd. Of je ziek of oud bent: dat maakt niet uit. Iedereen betaalt dezelfde premies en zorgverzekeraars moeten je altijd accepteren voor de basisverzekering. Wanneer je al ziek bent en daar zorg voor krijgt, dan zullen ook wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar de lopende machtigingen overgenomen moeten worden.

Zorgverzekeraars bepalen zelf met wie zij contracten aangaan

Zorgverzekeraars zijn geheel vrij om te bepalen met wie zij een contract aangaan als het gaat om wie bepaalde zorg mag leveren of waar zij medicijnen inkopen. Zo kan het zijn dat je bij de ene zorgverzekeraar voor een bepaalde behandeling naar zorgaanbieder A zou moeten gaan, en bij een andere zorgverzekeraar voor een bepaalde behandeling naar zorgaanbieder B. Zo geldt dat ook voor medicijnen die je meekrijgt bij de apotheek.

Bekijk hier de complete video:

Welke polis kies je?

Wanneer je een basisverzekering afsluit bij een zorgverzekeraar heb je de keuze tussen een naturapolis en een restitutiepolis.

Naturapolis

Bij een naturapolis heb je recht op de vergoeding van zorg. De zorgverzekeraar bepaalt dan ook welke zorgaanbieder de zorg mag verlenen. Mocht je naar een zorgaanbieder gaan die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, dan kan het zo zijn dat je een gedeelte van de rekening zelf moet betalen.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis wordt de rekening van de zorg betaald. Je bent dan geheel vrij om te bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat. Er geldt wel dat voor een specifieke behandeling een bepaald maximumbedrag is afgesproken in Nederland.

“Ontvang je op dit moment geen specifieke zorg van een aanbieder die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Dan is een naturapolis voldoende.”

Bekijk hier de complete video:

 

 

Wil je nog meer weten over jouw zorgverzekering? Bekijk alle informatieve video’s van Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen op www.kruiswerkzorgcollectief.nl/video. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Informatie
Willem Veenendaal

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Chronische fysiotherapie

Lees verder »