Zit ik nog wel goed? Check deze 5 stappen!

Het is niet eenvoudig om zelf te bepalen of u nog wel goed zit. Het Kruiswerk zorgcollectief legt u in vijf eenvoudige stappen uit waar u op moet letten. Zo betaalt u niet te veel en bent u toch goed verzekerd.

Kies de juiste basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde; dit wordt bepaald door de overheid. De basisverzekering wordt aangeboden als naturapolis en restitutiepolis. Bij een naturapolis gaat u, wanneer u zorg nodig heeft, naar een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Wanneer u dit niet doet moet u een gedeelte van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis heeft u meer vrijheid om zelf te kiezen waar u naartoe wilt, zolang deze zorgaanbieder maar een redelijk tarief in rekening brengt voor de zorg die zij levert.

Over het algemeen hebben alle zorgverzekeraars een contract met het merendeel van de zorgaanbieders. Wanneer u op dit moment geen specifieke zorg nodig heeft van een aanbieder die geen contract heeft met een zorgverzekeraar, adviseert het zorgcollectief u te kiezen voor een naturapolis. Hiermee kunt u een hoop kosten besparen.

Kies uw eigen risico

Het verplichte eigen risico is € 385,00. Het eigen risico betaalt u wanneer u gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. U kunt hierbij denken aan een ziekenhuisbezoek of medicijngebruik. U kunt zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico, variërend van € 0,00 tot en met € 500,00. Met een hoger vrijwillig eigen risico, gaat u maandelijks minder premie betalen. U kunt er bij veel zorgverzekeraars ook voor kiezen om uw verplicht eigen risico gespreid te betalen, wanneer u al zeker weet dat u deze op gaat maken. Hiervoor moet u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wanneer u nu regelmatig zorg ontvangt of wanneer de kans bestaat dat dit gaat gebeuren, kunt u er beter niet voor kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen.

Kies uw aanvullende verzekering

Vanuit de basisverzekering wordt niet alle zorg vergoed. Onder meer fysiotherapie, brillen en alternatieve zorg moet u aanvullend verzekeren. Hier zit ook het grootste onderscheid tussen zorgverzekeraars onderling, voor wat betreft prijzen en inhoud van de dekking. De één biedt heel veel fysiotherapie in een pakket en de ander weer meer zorg rondom de bevalling of mantelzorg.  Vanuit de aanvullende verzekering wordt ook extra zorg vergoed wanneer u iets overkomt in het buitenland. Veelal wordt een te uitgebreide aanvullende verzekering gekozen met de angst dat er iets kan gebeuren.

Stel uzelf de vraag: welke zorg heb ik volgend jaar nu écht nodig? Een aanvullende verzekering afsluiten met 18 fysiotherapiebehandelingen, terwijl u die zorg op voorhand niet nodig heeft, is overbodig. Het kan zo zijn dat u het ene jaar andere zorg nodig heeft als het andere; pas daar dan ook uw aanvullende verzekering op aan. Hiermee kunt u honderden euro’s besparen op jaarbasis.

Kies uw tandartsverzekering

Voor de tandarts moet u een aparte verzekering afsluiten. De meeste tandartsverzekeringen vergoeden een maximaal bedrag per jaar. Meestal wordt er voor een te ruime dekking gekozen, met de angst dat er iets mis kan gaan met het gebit. Vanuit de tandartsverzekering worden ook de kosten van een beugel vergoed. Wanneer u een volledige gebitsprothese heeft, wordt deze weer vergoed vanuit de basisverzekering. In tegenstelling tot de basisverzekering en bijna alle aanvullende verzekeringen, hebben zorgverzekeraars voor tandartsverzekering wel acceptatievoorwaarden of wachttijden.

Kijk kritisch naar welke kosten u volgend jaar denkt te gaan maken bij de tandarts. Het is zelfs te adviseren om dit aan het eind van het jaar na te vragen bij uw tandarts. Pas daar u dekking op aan. Wanneer u een slechter gebit heeft of kinderen die toe zijn aan een beugel, zorg er dan voor dat u tijdig uw dekking aanpast. Veelal zijn er wachttijden voordat u aanspraak kunt maken op een volledige vergoeding. Wanneer u een volledige gebitsprothese heeft, dan is een tandartsverzekering overbodig.

Kies uw collectiviteit

De bekendste vorm van collectiviteit is een werkgeverscollectiviteit. Dit is een aanbod van een zorgverzekeraar met korting via uw werkgever. Er zijn ook collectiviteiten via patiëntenorganisaties en ledenverenigingen. Een collectiviteit is vroeger ontstaan om een specifieke groep goed voor te kunnen lichten en de kosten van zorg te kunnen verlagen. De laatste jaren is dit doel uit het oog verloren en werd een collectiviteit vooral ingezet om korting te bedingen. Met ingang van 2020 wordt hier weer kritisch naar gekeken. In 2020 bedraagt de maximale korting die gegeven mag worden op de basisverzekering nog maar 5 procent.

Het is zeer verstandig om eens te kijken of en hoe u collectief verzekerd bent. Een collectiviteit kan u veel meer bieden dan alleen korting. Het Kruiswerk Zorgcollectief richt zich met name op ouderen, mantelzorgers en jonge gezinnen. Met Zilveren Kruis, VGZ en Menzis is niet alleen een korting op de basisverzekering en aanvullende (tandarts)verzekering bedongen, maar ook extra vergoedingen en ruime dekkingen. Daarnaast biedt het lidmaatschap u unieke gratis diensten die u op het gebied van zorg, mantelzorg en het dagelijks leven ondersteunen.