zorgcollectief-gaat-verder-dan-alleen-verzekeren
zorgcollectief-gaat-verder-dan-alleen-verzekeren

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering? Check deze 5 stappen!

Grote kans dat je niet zeker weet of jouw zorgverzekering aansluit op jouw huidige situatie. “Juist op een moment dat je moet kiezen is het lastig door de bomen het bos goed te zien”, vertelt Willem Veenendaal, expert zorgverzekeringen bij het Kruiswerk Zorgcollectief. “Toch loont het om eens goed na te gaan wat jij het aankomende jaar werkelijk nodig hebt. Zo voorkom je onaangename verrassingen en levert het vaak ook een besparing op. Laat je goed informeren. Bijvoorbeeld door met onderstaande stappen te beginnen.”

1. Kies de juiste basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde; dit wordt bepaald door de overheid. De basisverzekering wordt aangeboden als naturapolis en restitutiepolis. Bij een naturapolis ga je, wanneer je zorg nodig hebt, naar een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Wanneer je dit niet doet moet je een gedeelte van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis heb je meer vrijheid om zelf te kiezen waar je naartoe wilt, zolang deze zorgaanbieder maar een redelijk tarief in rekening brengt voor de zorg die zij levert.

“Over het algemeen hebben alle zorgverzekeraars een contract met het merendeel van de zorgaanbieders. Wanneer je op dit moment geen specifieke zorg nodig hebt van een aanbieder die geen contract heeft met een zorgverzekeraar, adviseert het Zorgcollectief je te kiezen voor een naturapolis. Hiermee kun je veel kosten besparen.”

2. Kies jouw eigen risico

Het verplichte eigen risico is € 385,-. Het eigen risico betaal je wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Je kunt hierbij denken aan een ziekenhuisbezoek of medicijngebruik. Je kunt zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico, variërend van € 0,- tot en met € 500,-. Met een hoger vrijwillig eigen risico, ga je maandelijks minder premie betalen. Je kunt er bij veel zorgverzekeraars ook voor kiezen om jouw verplicht eigen risico gespreid te betalen, wanneer je al zeker weet dat je deze op gaat maken. Hiervoor moet je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.

“Wanneer je nu regelmatig zorg ontvangt of wanneer de kans bestaat dat dit gaat gebeuren, kun je er beter niet voor kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen.”

3. Kies jouw aanvullende verzekering

Vanuit de basisverzekering wordt niet alle zorg vergoed. Onder meer fysiotherapie, brillen en alternatieve zorg moet je aanvullend verzekeren. Hier zit ook het grootste onderscheid tussen zorgverzekeraars onderling, voor wat betreft prijzen en inhoud van de dekking. De één biedt heel veel fysiotherapie in een pakket en de ander weer meer zorg rondom de bevalling of mantelzorg.  Vanuit de aanvullende verzekering wordt ook extra zorg vergoed wanneer je iets overkomt in het buitenland. Veelal wordt een te uitgebreide aanvullende verzekering gekozen met de angst dat er iets kan gebeuren.

“Stel jezelf de vraag: welke zorg heb ik volgend jaar nu écht nodig? Een aanvullende verzekering afsluiten met 18 fysiotherapie behandelingen, terwijl je die zorg op voorhand niet nodig hebt, is overbodig. Het kan zo zijn dat je het ene jaar andere zorg nodig hebt dan het andere; pas daar dan ook jouw aanvullende verzekering op aan. Hiermee kun je honderden euro’s besparen op jaarbasis.”

4. Kies jouw tandartsverzekering

Voor de tandarts moet je een aparte verzekering afsluiten. De meeste tandartsverzekeringen vergoeden een maximaal bedrag per jaar. Meestal wordt er voor een te ruime dekking gekozen, met de angst dat er iets mis kan gaan met het gebit. Vanuit de tandartsverzekering worden ook de kosten van een beugel vergoed. Wanneer je een volledige gebitsprothese heeft, wordt deze weer vergoed vanuit de basisverzekering. In tegenstelling tot de basisverzekering en bijna alle aanvullende verzekeringen, hebben zorgverzekeraars voor tandartsverzekering wel acceptatievoorwaarden of wachttijden.

“Kijk kritisch naar welke kosten je volgend jaar denkt te gaan maken bij de tandarts. Het is zelfs te adviseren om dit aan het eind van het jaar na te vragen bij jouw tandarts. Pas daar jouw dekking op aan. Wanneer je een slechter gebit hebt of kinderen die toe zijn aan een beugel, zorg er dan voor dat je tijdig jouw dekking aanpast. Veelal zijn er wachttijden voordat je aanspraak kunt maken op een volledige vergoeding. Wanneer je een volledige gebitsprothese hebt, dan is een tandartsverzekering overbodig.” 

5. Kies uw collectiviteit

De bekendste vorm van collectiviteit is een werkgeverscollectiviteit. Dit is een aanbod van een zorgverzekeraar met korting via jouw werkgever. Er zijn ook collectiviteiten via patiëntenorganisaties en ledenverenigingen. Een collectiviteit is vroeger ontstaan om een specifieke groep goed voor te kunnen lichten en de kosten van zorg te kunnen verlagen. Ben je verzekerd bij Zilveren Kruis, VGZ en Menzis en niet aangesloten bij een collectief? Dan ben je altijd goedkoper uit als je dit wel doet. Wanneer je aansluit bij een collectief blijf je gewoon verzekerd bij jouw zorgverzekeraar én krijg je de voordelen die een collectieve zorgverzekering biedt.

“Het is zeer verstandig om eens te kijken of en hoe je collectief verzekerd bent. Een collectiviteit kan je veel meer bieden dan alleen korting. Het Kruiswerk Zorgcollectief richt zich met name op ouderen, mantelzorgers en jonge gezinnen. Met Zilveren Kruis, VGZ en Menzis is niet alleen een korting op de basisverzekering en aanvullende (tandarts)verzekering bedongen, maar ook extra vergoedingen en ruime dekkingen. Daarnaast biedt het lidmaatschap jou unieke (gratis) diensten die je op het gebied van zorg, mantelzorg en het dagelijks leven ondersteunen.”

Deel dit bericht

Informatie
Willem Veenendaal

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Reguliere fysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Meestal heb je recht op een x aantal behandelingen in jouw aanvullende verzekering per jaar. Chronische fysiotherapie

Lees verder »