Soorten zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen zijn er in verschillende soorten. Vaak ook binnen één zorgverzekeringsmaatschappij. We kunnen zorgverzekeringen onderverdelen in de volgende drie hoofdsoorten:

Naturapolis
Bij een naturapolis krijgt u alleen volledige vergoeding voor de zorgkosten uit het basispakket als uw arts of behandelaar een contract met uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract, dan krijgt u mogelijk niet alle kosten vergoed en betaalt de verzekeraar een bepaald percentage van de rekening. Een naturapolis is daardoor gemiddeld goedkoper dan een restitutiepolis, maar u heeft dus wel een iets beperkte keuzevrijheid. Naturapolissen bieden alsnog een goede landelijke dekking. Er is altijd wel een aangesloten zorgverlener in de buurt.

Restitutiespolis
Bij een restitutiepolis krijgt de kosten van de zorg vergoed bij alle aanbieders, tenzij het tarief excessief hoog is. Het is wel mogelijk dat u de rekening moet voorschieten en deze daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt het bedrag dan aan u terug (= restitutie). Een restitutieverzekering wordt vaak een verzekering met vrije zorgkeuze genoemd. U mag met een restitutiepolis namelijk zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat zonder daarvoor bij te hoeven betalen (maar: alleen als het gehanteerde tarief niet excessief hoog is). Door deze ruime keuzevrijheid is deze polis duurder dan de andere soorten. De door Kruiswerk Zorgcollectief aangeboden restitutiepolissen zijn: VGZ Eigen Keuze, Zilveren Kruis Basis Exclusief en Menzis Basis Vrij.

Combinatiepolis
Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis geldt dat er voor sommige zorgsoorten recht is op een vergoeding op naturabasis en voor andere zorgsoorten recht op een vergoeding op restitutiebasis. Door de afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners kunnen veel behandelingen rechtstreeks verrekend worden. U ziet dan geen nota (dus: naturabasis). U kunt ook naar zorgverleners gaan die geen contract hebben of geen afspraken hebben met verzekeraars over de verrekening van behandelkosten. U ontvangt dan een (gedeeltelijke) vergoeding op basis van een nota die u zelf betaalt en moet declareren (dus: restitutiebasis). De combinatie van vergoedingen in natura en op restitutiebasis zijn kenmerkend voor combinatiepolissen. U krijgt 100% vergoed bij alle ziekenhuizen en alle zorgverleners met een contract. Heeft een zorgverlener geen contract, dan krijgt u 75% of 80% van het gemiddelde tarief vergoed. Combinatiepolissen worden het meest  gekozen. De door Kruiswerk Zorgcollectief aangeboden combinatiepolissen zijn de VGZ Ruime Keuze, de Zilveren Kruis Basis Zeker en de Menzis Basis Naturapolis.

Budgetpolis
De budgetpolis is een uitgeklede naturapolis. Met een budgetpolis kunt u bij een kleiner aantal ziekenhuizen terecht dan bij een normale naturapolis. Verwacht u weinig zorgkosten en/of neemt u genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Of vindt u het niet erg als u niet meer van uw lokale apotheek gebruik kunt maken (als u uw zorgkosten vergoed wilt hebben)? Dan kunt u veel geld besparen met een ‘budget-zorgverzekering’. Maar als u niet op de kleine lettertjes let kunt u voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Bijvoorbeeld als u naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat voor niet-spoedeisende behandelingen. Budgetpolissen in het Kruiswerk Zorgcollectief zijn de Zilveren Kruis Basis Budget en Menzis Basis Voordelig. VGZ is gestopt met het aanbieden van budgetpolissen.

Aanvullende zorgverzekeringen
Voor mensen die meer zorg nodig hebben dan de basisverzekering dekt, kan een aanvullende zorgverzekering uitkomst bieden. Voorbeelden van zorg waarvoor mensen een aanvullende verzekering afsluiten zijn:

  • tandartskosten
  • fysiotherapie
  • alternatieve geneeswijzen

Let op: zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering. Voor de basisverzekering zijn ze wél verplicht iedereen te accepteren.

Contact:

Telefoonnummer: 088 17 17 310
(ma. t/m vr. 09:00 – 13:00 uur)

info@kruiswerkzorgcollectief.nl

't Brewinc, IJsselkade 17
7001 AN Doetinchem

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u altijd gebruik maken van het contactformulier.

Nieuwsbrief ontvangen?